Przepis na góralskie moskole

Przepis na góralskie moskole

Moskole, czyli góralskie placki, są przygotowywane na całym Podhalu, czyli w okolicach Zakopanego i Nowego Targu. Z wyglądu przypominają racuchy. Do ich przyrządzenia potrzeba kilograma ziemniaków, pół kilograma mąki pszennej, jednego jajka, odrobiny soli, sosu czosnkowego lub bryndzy. Ważny jest też olej do smażenia. Niektóre wersje przepisu dopuszczają też około jednej szklanki kwaśnego mleka, sodę, a nawet drożdże. Ziemniaki należy obrać, ugotować i zemleć lub zgnieść. Następnie należy dodać mąkę, jajko, ewentualnie mleko i sól. Z podanych składników trzeba wyrobić jednolite ciasto. Następnie formuje się owalne placuszki, które potem wrzuca się na patelnię. Placuszki należy smażyć aż do momentu zarumienienia. Należy pamiętać, aby podawać je z góralską bryndzą lub z sosem czosnkowym. Jeśli posiadamy piec kaflowy, możemy go wykorzystać do smażenia moskoli. Właśnie te z pieca kaflowego smakują najlepiej. Oto prosty sposób na to, jak można zrobić sobie szybką i niedrogą, kulinarną wycieczkę na Podhale. Moskole niegdyś były potrawą śniadaniową. Ich nazwa pochodzi od jeńców rosyjskich, którzy w czasach pierwszej wojny światowej wykonywali ciężkie prace na terenie Galicji. Po pracy często przyrządzali sobie właśnie takie placki. Niekiedy placki te smaruje się masłem czosnkowym, co potęguje efekt.