Z pewnością, każda osoba, nawet ta, która uwielbia jeść fast food, pokocha na zawsze potrawy, które skosztowała podczas pobytu w Zakopanem. Dostępnych jest tam wiele regionalnych potraw, które zachwycają swoim smakiem, a także niezwykłym zapachem, którego nigdzie indziej nie sposób spotkać. Najbardziej znanym górskim produktem jest oscypek, który ma dość specyficzny smak, który z pewnością każdemu się spodoba. Wyprodukowany jest on z mleka owczego, pochodzącego ze zwierząt, które całymi dniami chodzą po łąkach i kotlinach, które otaczają góry. Oscypki są więc bardzo zdrowe, ponieważ zwierzęta mają dostęp do świeżego powietrza. Ponadto, sposób wykonania takiego sera jest niespotykana nigdzie indziej. Dlatego też oscypek jest produktem unikalnym i niepowtarzalnym w innym regionie Polski. Ale w terenach górskich nie tylko oscypek słynie z zakopiańskiej kuchni. Górale uwielbiają sycące, ale też zdrowe jedzenie. Możemy do nich zaliczyć potrawy wykonane z takich produktów jak kiszona kapusta, ziemniaki, czy tłuste mięso. Popularny jest także żurek z białą kiełbaską, który pachnie świeżymi przyprawami, a także przepyszne, nieco kaloryczne, ale także niespotykane nigdzie indziej ziemniaczki smażone ze skwarkami. Takie dania na pewno nasyca każdego, kto wróci wyczerpany z całego dnia wspinaczek po górach lub zjeżdżania na stoku narciarskim.
Kategorie
Popularne
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |